Хранителни добавки за след стероиден цикъл

Хранителни добавки за след стероиден цикъл

Голяма част от хората, които използват стероиди, забравят за след стероидната терапия. Трябва да знаете, че колкото е важен стеродиният цикъл, толкова е важна и терапията след него.

Когато използвате медикаменти покачващи нивото ви на тестостеврон, вашият организъм спира да го произвежда. Но при спиране на тези медикаменти, вие трябва да направите, така че да можете отново да произвеждате тестостерон.

За щастие има много естествени добавки, които са предназначени за подпомагане на оптимални нива на тестостерон. Чрез тях ще получавате най-доброто за вашите хормони.

От друга страна, когато се опитвате да увеличите нивото на тестостерон, вие също увеличавате и естрогена. В организма има баланс между нивата на тестостерон и естроген. Ако увеличите нивото на тестостерон, организма ще се опита да запази този баланс, съответно ще се увеличи и нивото на естроген. Съотношението на тестостерон и естроген е много важно.

Проблемът е, че когато тестостероновите нива са високи има ензима ароматаза, която ще конвентира тестостерона в естроген. За щастие има добавки, които свеждат до минимум това конвентиране на тестостерона в естроген.

За изграждането на мускулите, повишаване на силата и подобряване на издръжливостта, тестостеронът е задължителен. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните съставки използвани за увеличаване на тестостерона по естествен път.

 

Трибестан (Tribulus Terrestris)

Tribulus Terrestris (трибестан) е бил един от най-популярните продукти на пазара за увеличаване нивото на тестостерон в продължение на години. Tribulus (трибестан) всъщност е екстракт от растение, намерени в Европа, Азия, Африка и Австралия. В България ние го наричаме „бабини зъби“. Tribulus съдържа съединения, наречени стероидни сапонини, които могат да повишат нивата на тестостерон. Най-съществените от тези сапонини е протодиосцин.

Протодиосцин е стероиден сапонин намерени в различни растителни видове. Той може да бъде в състояние да увеличи нивата на тестостерон и дихидротестостерон. Културистите са използвали Tribulus (трибестан) в продължение на години в опит да увеличи нивата на тестостерон, подобряване на мускулната маса, загуба на мазнини, сила и издръжливост.

Tribulus (трибестан) работи чрез активна съставка протодиосцин, който увеличава нивата на тестостерон чрез стимулиране на хипофизната жлеза. Тази стимулация се смята за насърчаване на производството на лутеинизиращ хормон (LH), който може да увеличи нивата на несвързания свободния тестостерон.

Примерни дози:

Препоръчителните дози са в порядъка на 1-2 грама на ден. Това зависи и от килограмите ви. За оптимален резултат приемайте трибестана три пъти на ден, за да държите равномерно нивото на свободен тестостерон. Примерно дозата може да е 500 мг.

 

D-аспартамовата киселина(D-AA)

D-аспартамовата киселина е тестостеронов стимулатор, който бързо се превърна в един от най-популярните и един от най-доказаните на пазара. D- аспартамовата киселина е аминокиселина, която се намира в невроендокринни тъкани на хората, играе роля в синтеза на лутеинизиращ хормон (LH) и тестостерон.

Лутеинизиращият хормон (LH) сигнализира за освобождаването на тестостерон от тестисите. D-аспартамовата киселина се синтезира когато аспартам се превръща L-аспартамова киселина в D-аспартамова киселина. Това преобразуване се случва в тестисите, както и в други тъкани в човешкото тяло.

D-аспартамовата киселина също така пряко увеличава производството на тестостерон от тестисите. Така, не само D-аспартамовата киселина предизвиква освобождаването на повече тестостерон, но също така и произвежда повече тестостерон. Това е двойно нападение на тестостероново оптимизиране.

Едно проучване доказва, че при прием на 6 грама D-аспартамовата киселина в продължение на 12 дни при възрастни мъже от 27 до 37 години е увеличило нивото на тестостерон с 42%. Това не може да се смята за огромно увеличение, но при натурален бодубилдър 42% са си доста добро повишение.

Примерни дози:

 1. 1-12 ден – 6 грама- разделени на два приема – 3 грама сутрин и 3 грама преди тренировка
 2. 13-19 ден – без D-аспартамова киселина (D-AA)
 3. 20-31 ден - 6 грама- разделени на два приема – 3 грама сутрин и 3 грама преди тренировка

 

Tongkat Ali - LongJack

Eurycoma Longifolia (или longjack за кратко) е още една добавка за повишаване на тестостерона, която може да бъде от полза за натурален бодибилдър. Longjack е билка, която се среща често в Индонезия и отдавна се смята, че помага при повишаване на тестостерона. Другото име на тази хранителна добавки е Tongkat Ali.

Голяма част на тестостерона, който циркулира в тялото се свързва с протеин, наречен SHBG (секс хормон - свързващия глобулин). Тестостеронът, който се свързва с SHBG се счита за недействителен и не оказва влияние върху растежа на мускулите. Само свободния тестостерон оказва влияние, който се дължи на хормона. Тези ефекти са андрогенни (мъжествени и сексуални, както физически и умствени, и по този начин повишават либидото), а другият е анаболен (изграждащ тъкан, главно мускул).

Смята се, че активната съставки на longjack улавя и обвързва SHBG (секс хормон - свързващия глобулин) и следователно предотвратява на SHBG да се свърже с циркулиращия свободен тестостерон. Това увеличение на свободния тестостерон ще даде възможност за увеличаване на всички мускулно изграждащи фактори, които идват с по-високи нива на тестостерон.

Longjack също е доказано, че помага за възстановяването от умората и увеличаване на силата. Това е една огромна полза за всеки спортист, който тренира много интензивно и тежко.

Примерни дози

Дозировка: 200-600 mg на ден е доказано, че е ефективен.

 

Екдистерон

Екдистерон работи чрез увеличаване на задържането на азот и повишаване синтеза на белтъци (това ще рече, че вие ще трябва да увеличите дневния си прием на протеин, докато използвате този продукт). Той повишава силата и издръжливостта. Тъй като увеличава задържането на азот, ще стимулира растежа на мускулите. Подаване на по-голямо количество на кислород, означава по-добро достигане на хранителните вещества до мускулите, подобряване на протеиновия синтез и увеличаване растежа на мускулната маса.

Установено е, че средно всеки човек ще увеличи мускулната си тъкан със 7% и ще намали телесните мазнини с 10% само за 10 дни. Някои от основните предимства при приема на екдистерон са:

 • Поддържа положителен азотен баланс и поддържа по-висока скорост на протеиновия синтез .
 • Драстично увеличава чистата мускула маса
 • Повишава издръжливостта
 • Намалява мастната тъкан
 • Предпазва от загуба на мускулна маса, докато насърчава растежа на мускулните влакна

 

Витамин D

Две нови изследвания още повече подчертават важността на витамин D, когато става дума за мускули, сила и тестостерон. Германски учени са установили, че мъжете с по-високи кръвни нива на витамин D имат значително по-високи нива на тестостерон и по-ниски нива на свързващият половия хормон глобулин(SHBG), отколкото тези с ниски нива на витамин D в кръвта.

Ефектът на мултивитамините върху нивото на витамин D в кръвта е твърде малък, за да повиши нивото на тестостерон. Трябва да се мисли за по-големи дози на витамин D, между 400 и 1000 единици на таблетка. За да се уверете, че нивата на витамин D са на необходимото ниво, както и нивото на тестостерона и силата на мускулите, трябва да взимате по 2,000-5,000 международни единици витамин D3 дневно по време на хранене.

Цинк

Микроелементите обикновено не се свързват с "плодовитостта", но един от тях - цинкът , или "мъжкият минерал", се използва от тялото за производство на тестостерон. При тренировки цинкът помага да се изчисти млечната киселина от тялото.

Малкото цинк в организма забавя възстановяването на мускулните влакна повредени по време на тренировките, което проваля тренировката. Цинковият дефицит е и причина за загуба на апетит, временно безплодие, отслабена имунна система и трудно заздравяващи рани.

При интензивни тренировки част от него се изхвърля с потта, така че допълнителното му приемане се явява за организма като повече от полезно. Препоръчителна дневна доза за мъже е 15мг, за жени - 12мг. Не надхвърляйте дози над 30 мг, тъй като се забавя усвояването на други важни минерали като мед.

Анти-естрогени (ароматазни инхибитори)

Много хора не осъзнават, че мъжете също имат естроген (женски полов хормон) в рамките на телата им. Естрогенът присъства в по-малки количества, отколкото при жените. Когато се опитвате да увеличите нивото на тестостерон, вие също увеличавате и естрогена. В организма има баланс между нивата на тестостерон и естроген. Ако увеличите нивото на тестостерон, организма ще се опита да запази този баланс, съответно ще се увеличи и нивото на естроген. Съотношението на тестостерон и естроген е много важно.

За оптимален растеж на мускулите целта е да се повиши нивото на тестостерон, колкото е възможно повече, като същевременно да се поддържат нивата на естроген толкова ниски, колкото е възможно. Проблемът е, че когато тестостероновите нива са високи има ензима ароматаза, която ще конвентира тестостерона в естроген.

Това е всъщност основният начин, по който мъжете произвеждат естроген. Това е проблемът, при който всеки се притеснява, когато си повиши нивата на тестостерон. За щастие има добавки, които свеждат до минимум това конвентиране на тестостерона в естроген.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.