ZMA - цинков магнезиев аспартат: ползи, предимства, странични ефекти

ZMA - цинков магнезиев аспартат: ползи, предимства, странични ефекти

ZMA е хранителна добавка, която се използва от активно спортуващите за увеличаване на мускулната маса и сила, подобряване на съня и имунната функция и дори повишаване нивата на тестостерон. Прочетете цялата статия, за да научите повече за ползите от ZMA, как работи, има ли страничните ефекти и начин на прием. 

 

 


Съдържание на статията

 


Какво е ZMA?

ZMA е хранителна добавка, която съдържа цинк, магнезий и витамин B6 (1). Най-често съдържа цинков монометионин аспартат и магнезиев аспартат. Това е най-добрия вариант. Има производители, които използва други форми на цинк и магнезий, но те не се усвояват толкова добре от организма. Други добри форми на магнезий са бисглицинат или цитрат, избягвайте магнезиев оксид. 

Цинкът е микроелемент, което означава, че е необходим само в малки количества в тялото, но е от съществено значение за хората. Магнезият е основен макроелемент (необходим в относително големи количества). Витамин В6 може да увеличи ефекта на цинк и магнезий и да осигури допълнителни ползи за производството на енергия. (2)

Много хора смятат, че ZMA е необходим при активно спортуващите, тъй като някои данни сочат, че спортистите имат недостиг на цинк и магнезий следствие на тежките тренировки. Недостигът на цинк и магнезий е свързан и с други състояния, като стрес / тревожност и намалена имунна функция (3).

 

Как работи ZMA?

Тъй като ZMA е хранителна добавка, тя работи, като осигурява на тялото адекватни (или излишни) нива на цинк, магнезий и витамин В6 за правилното функциониране. Тъй като тялото не съхранява цинк, той трябва да се приема чрез храната и/или хранителни добавки, които приемаме (4).

ZMA съдържа: около 3 пъти препоръчителната дневна доза цинк (30 mg), препоръчителната дневна доза магнезий за възрастни мъже (450 mg) и около 10 пъти препоръчителната дневна доза витамин В6 (11 mg) (1) (4).

 

 

 

Потенциални ползи за здравето на ZMA

 • Подобряване на атлетичното представяне и силовите постижения
 • ZMA може да помогне за повишаване нивата на тестостерон
 • Подобрява имунната функция
 • Помага за намаляване на стреса
 • Намаля умората, подобрява възстановяването и качеството на съня

 

При безплодни мъже (с нисък тестостерон в кръвта), допълнителният цинк води до увеличаване на броя на сперматозоидите, тестостерона, дихидротестостерона ( DHT ) и плодовитостта. Дефицитът на цинк води до по-ниски нива на тестостерон в кръвта (10)

Приемането на цинк подобрява имунната функция. Съкращава продължителността на тежки инфекции на долните дихателни пътища, освен това намалява честотата на респираторните инфекции. 

Приемането на хранителни добавки с магнезий и цинк предотвратява повишаването на хормона на стреса -  кортизола. Повече за кортизола, може да прочетете в ТАЗИ статия(8).

Доказано е, че приема на минералите цинк и магнезий, значително намалява умората, предизвикана от тежки физически натоварвания. Хората, които страдат от хронична умора са с ниски нива на минерала цинк в кръвта. Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, цинкът може да бъде много ефективен за намаляване на умората (9).

 

Свързана статия: Как да намалим хормона на стреса - кортизола?

 

ZMA странични ефекти и предпазни мерки

Излишното количество цинк може да причини гадене, повръщане, болки в стомаха , мудност (летаргия) и силна умора. Дори приемането на нетоксична доза от 100 до 300 mg цинк на ден може да причини дефицит на мед със симптоми на анемия, ниски бели кръвни клетки (неутропения) и намалена имунна функция (5).

Макар и рядко, възможно е предозиране с магнезий (хипермагнезиемия), което може да причини спазми в корема, диария и гадене (6).

Високите дози витамин В6 могат да причинят неврологични ефекти, кожни лезии, чувствителност към светлина, гадене и киселини в стомаха (7).

Въпреки това, количествата цинк, магнезий и B6, присъстващи в ZMA, са безопасни и се понасят добре за повечето здрави хора.

 

ZMA: примерни дози

Най-често ZMA се приема веднъж на ден, преди сън. Най-добре следвайте указанията на производителите. Но като си избирате хранителна добавка с ZMA, избирайте такава, която съдържа следните количества в една доза.

 

 • 30 mg цинков монометионин аспартат
 • 450 mg магнезиев аспартат
 • 11 mg витамин B6

 

Какво да гледаме, когато си купуваме ZMA?

На пазара се предлагам много различни марки ZMA. Избора става труден. Ние от 4Fitness Shop, съветваме да не гледате само цената, а да обръщате внимание на съдържанието на етикета и марката производител.

Когато избирате хранителна добавка със ZMA, гледайте да съдържа цинков монометионин аспартат и магнезиев аспартат, бисглицинат или цитрат. Съдържанието в една доза трябва да е приблизително: 30 мг цинк, 450 мг магнезий и 15 мг витамин B6. 

Не е важно само колко капсули е опаковката, а колко дози ZMA се съдържат в нея. Защото има производители, които предлагат тази примерна доза в две капсули, други в четири. 

Много добър избор е MLO Magne Amino Armour ZMA 90 капсули, тъй като една доза е само две капсули и съдържа горепосочената примерна доза. За разлика от повечето марки ZMA, които стигат за 30 дни, MLO Magne Amino Armour ZMA 90 капсули е за 45 дни и е на много достъпна цена.


Препоръчани хранителни добавки с ZMA

NOW ZMA Sports Recovery 90 Caps.

Продуктът увеличава силата и издръжливостта и осигурява ценна подкрепа за цялото тяло. Спортистите, участващи в интензивни физически дейности, най-често страдат от недостиг на цинк и магнезий. Липсата на минерали може да доведе до мускулна слабост, умора и по-бавен растеж на мускулната тъкан.  Формулата на ZMA Sports Recovery е обогатена с витамин В6 за максимално усвояване на активните съставки.

 

 

 

SAN Zinc Magnesium Aspartate - ZMA

Комбинацията цинк магнезий и витамин B6 е една много популярна комбинация, която се приема основно преди съм, за да увеличи нивото ни на тестостерон, да стимулира растежа на мускулната маса и да ни помогне за възстановяването. ZMA е полезен за всички атлети, тъй като помага да се предпази от изчерпване на тези три важни минерали и витамини, което често се случва след интензивни или продължителни физически натоварвания.

 

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

Източници

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129161/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3207614/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2200472/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11115789/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2407097/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK109825/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114310/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9794094/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16338007/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7271365/
 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.