Достатъчно ли е кардиото за изгаряне на мазнините

Достатъчно ли е кардиото за изгаряне на мазнините

Когато лятото наближи, много хора искат са свалят излишните мазнини, натрупани през зимния период. Първото нещо което им хрумва е продължителни кардио тренировки. Те знаят, че кардиото заема важна част в борбата с излишните килограми.

 

Но знаете ли какво е всъщност кардиото?

Cardio (кардио) е съкратено от cardiovascular exercise (сърдечно-съдови упражнения). Кардио упражненията са свързани със сърдечно-съдовите тренировки, при които няма прекъсване и интервали. Целта на кардиото е проста да се движиш, така че да изгориш колкото се може повече калории.

 

Кардиото може да бъде:

 • Джогинг
 • Каране на велосипед/кростренажор/велоергометър
 • Качване и слизане на стълби
 • Танци
 • Плуване
 • Практикуване на динамични спортов

 

Кардио упражненията или така наречените сърдечно-съдовите упражнения се разделят на две основни форми:

 • HIIT (High Intensity Interval Training) – високо интензивни интервални тренировки.
 • LIT (Low Intensity Training) – ниско интервални тренировки.

Високо интензивните интервални тренировки (HIIT) представляват редуването на кратки периоди от много интензивни движения. При този вид тренировка се забелязва покачване на мускулна маса и доброто оформяне на мускулите. Доста хора смятат, че HIIT са по-ефективните форми на кардиото. Което значи, че може да се изгорят повече калории за по-кратък период от време. Интензивните кардио упражнения са по-ангажиращи и забавни, което ги прави по-предпочитани.

Ниско интензивната тренировка (LIT) е най-типичната форма на кардио тренировки. Това са повтарящите движения с дълга продължителност и ниско натоварване. Ниско интервалната тренировка със сигурност не е най-добрата кардио тренировка, но за сметка на това по-здравословната тренировка за хора с наднормено тегло или такива, който не са спортували преди това.

 

 

Ние ще обърнем повече внимание на ниско интервалните тренировки (LIT) и това колко калории могат да изгорят в една сесия. За пример ще вземем 100 кг човек извършващ най-малко 30 мин кардио.

 • Туризъм – 325 калории
 • Катерене на стълби/ Straimaster уреди – 325 калории
 • Ходене – 151 калории
 • Плуване – 325 калории

Тренирането четири пъти седмично по 30 минути всяка се равнява на около 600 изгорени калории седмично, годишно това са близо 30000 калории (като се допуска пропускането на тренировки).

 

Какви ще са резултатите от вашата усърдна работа през този период?

Приблизително 4 кг мазнини за 100 часа тренировки. Този резултат няма да е задоволителен за много от вас. Ниско интервалните тренировки не са много подходящи за изгаряне на мазнини, но са предпочитани за тонус и здраве на тяло като цяло.

Ако целта ви е да изгорим 15 – 20 кг, трябва да прекарвате всяко свободно време на пътеката и пак няма да постигнете този резултат. Това довежда до мисълта, че кардио тренировките не са достатъчни, за да стопим излишните килограми, трябва да обърнете внимание и на хранителният режим.

 

 

Хранителен режим и изгаряне на мазнини!

Добрият хранителен режим ще стопи мазнините в тялото ви, но единственото изискване е наблюдаването на приема на калории. Само кардио без хранителен режим, най-вероятно ще доведе до катастрофален ефект. Продължителните кардио тренировки ще засилят апетита и най-вероятно няма да загубите излишните мазнини, а точно обратното ще се сдобиете с нови.

С добрият хранителен режим лесно можете да достигнете целта си - изгаряне на излишните мазнини за една година. А само с кардио, дори да прекарвате в залата по 8 часа на ден, това е невъзможно.

Хранителният план не е безвкусна храна приемана по задължение, може да е съобразена с вкусовете и предпочитанията на всеки по отделно. Кардиото е здравословно за нашето тяло, но хранителният режим е най-важен за изгарянето на излишните килограми.

 

Създаването на хранителен план!

Първото, което трябва да направим, е изчисляването на дневните калории, които позволяват поддържането на тялото. Специалисти в областта препоръчват отслабването да не става по-бързо от 1кг на седмица. Тази статия ще ви помогне да увеличите задържането на мускулна маса, докато се изгарят мазнините. А това ще стане със следенето и изчисляването на дневния калорийния прием.

 

През първите две седмици

Трябва да извадите 300 калории от дневно приеманите и задължително, това количество да се запази през периода. Ще забележите загубата на килограми, което е обичайно за първата седмица, но това е предимно водата, която се задържа в тялото. Втората седмица от диетата е много важна и трябва много прецизно да следите калорийния прием и количеството на загубените мазнини.

Втората седмица е много важна седмица. Ако загубите повече от 1кг по време на тази седмица добавете 200-300 калории и следете теглото си. Ако не губите тегло махаме още 200-300 калории и следете резултатите през следващите две седмици. Ако напълнявате махаме още 500 калории и следим теглото си.

 

Значителна загуба на тегло!

Ако сте с наднормено тегло, поради здравословни проблеми или страдате от затлъстяване предполагаме, че ще сте по-упорити в свалянето на килограми. Ако целта ви е да сваляте по 1,5 – 2 кг на седмица, то вие трябва много да внимавате за здравето си. Трябва внимателно да изчислявате калориите, които са ви нужни и тези, от които можете да се лишите. Ние ви съветваме да се обърнете към специалисти, които ще ви изготвят индивидуален режим.

Постепенното сваляне на килограми е препоръчително, за да можете да запазите резултатите след това. Избягвайте гладуването, макар и да намалите теглото си по-бързо. В последствие това ще доведе до обратен ефект. Ние ви препоръчваме да следете калорийния прием на ден и се стремите са сваляте килограми постепенно.

 

 

Как да използваме кардиото и хранителния режим за сваляне на килограми!

Хранителният план ще помогне за свалянето на килограми и ще запази мускулите в тялото. А с кардиото може да го поддържате стегнато и здраво, и да изграждате допълнителна мускулна маса. Не е задължително да го използвате за сваляне.

Използване на кардиото за здраве!

Като забележите видим резултат от загубата на мазнини, не се вманиачавайте по кардиото. Мислете за него, като нещо което ще ви тонизира и ще ви поддържа здрави.

При започването на цялостният режим за сваляне на излишните мазнини, наблегнете на хранителния режим и меките кардио тренировки. Нашето предложение за шест седмичен кардио план:

 • 1 седмица – два пъти седмично по 10-15 мин.
 • 2 седмица – два-три пъти седмично по15-20 мин.
 • 3 седмица – три пъти седмично по 15-20 мин.
 • 4 седмица – три пъти седмично по 20-25 мин.
 • 5 седмица – три-четири пъти седмично по 20-25 мин.
 • 6 седмица – три-четири пъти седмично по 20-30 мин.

Когато вече сте близо до желания резултат, вместо да намалите кардиото, го увеличете. Добавете по още 10 минути всяка седмица, това ще ускори свалянето на мазнини и ще стегне тялото ви. А ако не помогне, намалете дневния калориен прием с още 200. Не трябва да изпадате в паника, ако в един момент спрете да свалете мазнини. Не се впускайте в интензивни кардио тренировки и драстично намаление на калорийния прием. Ако това продължи повече от една – две седмици е време да увеличите кардиото и да намалите калориите.

Заключение!

Кардиото е чудесно за поддържането на тонус и здраво тяло, но не е достатъчно за сваляне на килограми. Ако искате да отслабнете отделете време за тялото си, спазвайте подходяща диета, защото няма да стане с гладуване и единствено с кардио.

 


Искате ли да изготвим за Вас персонална тренировъчна програма, да следим развитието Ви и заедно да постигнем желаните от Вас резултати?

 

 

Научете повече за услугите

 

Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова Вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма, която е:

 

 • Създадена за вашите цели и възможности
 • В съответствие с вашето тренировъчно ниво
 • Съобразена с начина Ви на живот
 • Съобразена със заболявания ако имате такива
 • Комуникация и следене на резултатите в рамките на 30 дни

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова Вие се нуждаете индивидуална тренировъчна програма съобразена с начина Ви на живот, вашите цели, тренировъчния Ви стаж и свободното време, с което разполагате. Ние може да изготвим специално за Вас тренировъчна програма. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма, на е-мейл info@4fitness.bg или натиснете върху снимката. 

 

Какво ще получите?

 

 • Описание на тренировъчната програма - какво и как да тренирате. Техника на изпълнение на всяко упражнение.
 • Линк към всяко едно упражнение, как се изпълнява, колко серии и повторения.
 • Времето за почивка между сериите и отделните упражнения.
 • Акцент на определени мускулни групи ако е необходимо.
 • Различни тренировъчни методики.
 • Комуникация и следене на резултатите в рамките на 30 дни

 

 

Научете повече за услугите

 


 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.