
Авокадото е растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган.
Авокадото в познато още преди 8000 год. на ацтеките и маите. Разпространява се в Централна Америка. Най-големите производители на авокадо днес са: Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. В Европа е донесено през 17 век и днес големи плантации има в Испания и Корсика.
Авокадото е дърво и вирее във влажни тропични гори. Достига около 15 м. височина. Плодът обикновено тежи около 150-250 г., узрява едва след като бъде откъснат.
Има десет разновидности на авокадото. На разположение са през цялата година. Авокадото расте по дървета, но категорично е зеленчук, така се гледа на него от кулинарна гледна точка.
Ползи за здравето:
- Съдържа витамини и минерали;
- Имат антиоксидантни ползи;
- Имат противовъзпалителни ползи;
- Подпомага сърцето;
- Превенция от диабет;
- Подпомагат храносмилането.
Странични ефекти:
- Алергии
Хранителен профил:
Варени Аспержи 1 порция 150 гр. Калории: 240 |
||||
Хранителни вещества |
Количество |
DRI / DV (%) |
||
Протеин |
3,00 гр. |
6,00 |
||
Въглехидрати |
12,80 гр. |
5,69 |
||
Мазнини |
21,99 гр. |
0,00 |
||
Диетичните фибри |
10,05гр. |
40,20 |
||
Калории |
240,00 |
13,33 |
||
Хранителни вещества |
Количество |
DRI / DV (%) |
Хранителна плътност |
Здравословен хранителен рейтинг |
Пантотенова киселина |
2,08 мг |
41,6 |
3,1 |
Добър |
Фибри |
10,05 гр. |
40,2 |
3,0 |
Добър |
Витамин К |
31,50 мкг |
35,0 |
2,6 |
Добър |
Мед |
0,28 мг |
31,1 |
2,3 |
Добър |
Фолат |
121,50 мкг |
30,4 |
2,3 |
Добър |
Витамин B6 |
0,39 мг |
22,9 |
1,7 |
Добър |
Калий |
727,50 мг |
20,8 |
1,6 |
Добър |
Витамин Е |
3,11 мг |
20,7 |
1,6 |
Добър |
Витамин С |
15,00 mg |
20,0 |
1,5 |
Добър |
Световен рейтинг на здравословните храни |
Правило |
|||
Отличен |
DRI / DV> = 75% или плътност> = 7.6 И DRI / DV> = 10% |
|||
Много добро |
DRI / DV> = 50% или плътност> = 3.4 и DRI / DV> = 5% |
|||
Добър |
DRI / DV> = 25% или плътност> = 1.5 и DRI / DV> = 2,5% |
Съвети за подготовка и готвене:
В готварските книги ще намерите много рецепти с авокадо в сурова форма. Това е най-здравословния начин по който можете да консумирате авокадото. Ако все пак решите да го обработите термично, то нека да е на много ниска температура, за да запази здравословните вещества. Също така можете да добавите авокадото към вече сготвени храни.
- Използвайте нарязан авокадо като гарнитура на боб чорба.
- Добави авокадо към тофу и ползвайте за дресинг към някои грани.
- Смесете нарязано авокадо, лук, домати, магданоз, лимонов сок и подправки на вкус.
- Намажете добре узряло авокадо върху хляба като здравословен заместител на майонеза, когато правите сандвич.
- За изключителна салата, комбинирайте нарязано авокадо с копър, портокали и прясна мента.
Нашите предложения:
За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook. Благодаря ви!