Храни

Авокадо
0

Авокадо

Авокадото е растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган.

Авокадото в познато още преди 8000 год. на ацтеките и маите. Разпространява се в Централна Америка. Най-големите производители на авокадо днес са: Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. В Европа е донесено през 17 век и днес големи плантации има в Испания и Корсика.  

Авокадото е дърво и вирее във влажни тропични гори. Достига около 15 м. височина. Плодът обикновено тежи около 150-250 г.,  узрява едва след като бъде откъснат.

Има десет разновидности на авокадото. На разположение са през цялата година. Авокадото расте по дървета, но категорично е зеленчук, така се гледа на него от кулинарна гледна точка.

 

Ползи за здравето:

  • Съдържа витамини и минерали;
  • Имат антиоксидантни ползи;
  • Имат противовъзпалителни ползи;
  • Подпомага сърцето;
  • Превенция от диабет;
  • Подпомагат храносмилането.

 

Странични ефекти:

  • Алергии 

 

 

Хранителен профил:

 

Варени Аспержи

1 порция

150 гр.                                                                                                                                                                                                                                                                                         Калории: 240

Хранителни вещества

Количество

DRI / DV (%)

Протеин

3,00 гр.

6,00

Въглехидрати

12,80 гр.

5,69

Мазнини

21,99 гр.

0,00

Диетичните фибри

10,05гр.

40,20

Калории

240,00

13,33

Хранителни вещества

Количество

DRI / DV (%)

Хранителна плътност

Здравословен хранителен рейтинг

Пантотенова киселина

2,08 мг

41,6

3,1

Добър

Фибри

10,05 гр.

40,2

3,0

Добър

Витамин К

31,50 мкг

35,0

2,6

Добър

Мед

0,28 мг

31,1

2,3

Добър

Фолат

121,50 мкг

30,4

2,3

Добър

Витамин B6

0,39 мг

22,9

1,7

Добър

Калий

727,50 мг

20,8

1,6

Добър

Витамин Е

3,11 мг

20,7

1,6

Добър

Витамин С

15,00 mg

20,0

1,5

Добър

Световен рейтинг на здравословните храни

Правило

Отличен

DRI / DV> = 75% или

плътност> = 7.6 И DRI / DV> = 10%

Много добро

DRI / DV> = 50% или

плътност> = 3.4 и DRI / DV> = 5%

Добър

DRI / DV> = 25% или

плътност> = 1.5 и DRI / DV> = 2,5%

 

 

 

Съвети за подготовка и готвене:

В готварските книги ще намерите много рецепти с авокадо в сурова форма. Това е най-здравословния начин по който можете да консумирате авокадото. Ако все пак решите да го обработите термично, то нека да е на много ниска температура, за да запази здравословните вещества. Също така можете да добавите авокадото към вече сготвени храни.

 

  • Използвайте нарязан авокадо като гарнитура на боб чорба.
  • Добави авокадо към тофу и ползвайте за дресинг към някои грани.
  • Смесете нарязано авокадо, лук, домати, магданоз, лимонов сок и подправки на вкус.
  • Намажете добре узряло авокадо върху хляба като здравословен заместител на майонеза, когато правите сандвич.
  • За изключителна салата, комбинирайте нарязано авокадо с копър, портокали и прясна мента.

 

Нашите предложения:

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.