Какво е кокосовото масло и факти за него?

Какво е кокосовото масло и факти за него?

Кокосово масло е масло, което се консумира в тропическите места от хиляди години. Според някой изследвания, кокосовото масло е нов универсален лек. Смята се, че кокосовото масло е здравословна храна, която може да помогне в борбата с излишните килограми, подпомага имунната система, предпазва от заболявания на щитовидната железа, при сърдечно-съдови болести, рак, стимулира метаболизма, също така има още много ползи от него. 

Чистото и необработеното кокосово масло, съдържа 92% наситени мазнини. Наситените мазнини са твърди при стайна температура, намерени в продукти от животински произход (като месо, млечни продукти, птиче месо с кожа и говежда мазнина) и съдържат холестерол. За разлика от животинските мазнини, тропически масла - палмово, палмови ядки и кокосови масла съдържат  наситени мазнини, които се наричат масла.  В зависимост от температурата може да бъдат твърди, полу-твърди или течни, и не съдържат холестерол. 

Подобно на всички мазнини, кокосовото масло е смес от мастни киселини. Кокосовото масло е най-богатият източник в природата на средно-верижни мастни киселини (MCFAs), наречени още средноверижни триглицериди (MCT).  Стредноверижни триглицериди (MCT), са средни молекули, които по-лесно се усвояват и веднага се преработват от черния дроб в енергия. Тези киселини забързват метаболизма и подпомагат използването на мастните резерви, а не подпомагат натрупването на мазнини в организма. 

Мазнините са важна част от здравословното хранене, но трябва да се внимава с тях. Има две основни категории на мазнини. Здравословните мазнини са ненаситени и включват растителни масла, рибни масла и растителни мазнини в ядки, авокадо и семена. Тези мазнини трябва да са най-важните мазнини в диетата, защото те са или неутрални или повишават HDL (добрия) холестерол, но не повишиват  LDL (лошия) холестерол.

 

 

Има ли значение как момбинираме храните?

 Например, аспержите приготвени с кокосово масло са по-добрият избор, в сравнение с кокосово масло с тестени изделия. Имайте в предвид, че е по-полезно да сготвите аспержите със зехтин, а не с кокосово масло. 

Кокосовото масло е полезно или не е полезно за здравето, в зависимост с каква храна ще се комбинира. Препоръчваме да внимавате с комбинациите с различните храни.

 

8 факти за кокосово масло

 

Кокосовото масло има множество ползи за здравето ни. Това са 10-те от най-важните причини да използвате кокосовото масло.

 

1. Мазнините не са еднакви

 

Кокосовото масло е богато на средно-верижни мастни киселини (MCFAs), които са по-здравословни от трансмазнините. Консумацията на тези трансмастни киселини е свързана със сърдечни проблеми, депресия и повишени нива на холестерола. MSFAs  в кокосовото масло се преработват в черния дроб като енергия, а не се натрупват в организма под формата на мазнини. 

 

2. Контролира теглото

 

Кокосовото масло е лесно смилаемо и предпазва организма от инсулинова резистентност. Препоръчваме да започнете с една чаена лъжица дневно, кокосово масло и постепенно да достигнете до четири чаени лъжици дневно. Така ще забързате метаболизма си и ще подпомогнете изгарянето на натрупаните мазнини в тялото.

 

3. Улеснява храносмилането

 

Ако страдате от лошо храносмилане или подуване на корема, опитайте да добавите кокосово масло към вашата диета. Установено е, че кокосово масло се използва за храносмилателни разстройства, включително синдром на дразнимото черво. Мастните киселини в кокосово масло съдържат антимикробни свойства, които имат успокояващ ефект върху бактерии и паразити, които причиняват лошо храносмилане.

 

4. Управление на диабет тип 2

 

Кокосовото масло предпазва от инсулинова резистентност, намаляване на риска от диабет тип 2. Средно-верижни мастни киселини (MCFAs) са достатъчно малки, за да се абсорбират в клетките, където те бързо се превръщат в енергия. Именно този процес, който не само намалява количеството на мазнините, но подобрява и инсулиновата чувствителност.

 

5. Засилва имунитета

 

Кокосово масло се състои от здравословни мазнини, лауринова киселина, каприлова киселина и капринова киселина, които имат противогъбично, антибактериално, противовирусно действие, с което стимулират  имунната система. Лауриновата киселина e основната мастна киселина в палмовото и кокосовото масло и e една от основните съставки на майчиното мляко. Има много силно антимикробно действие.

 

 

6. Забързва метаболизма

 

Кокосовото масло подобрява обмяната на веществата. Изследователите установили, че участниците, които консумират две супени лъжици кокосово масло на ден изгарят повече калории, отколкото тези, които консумират по-малко. Бързият метаболизъм помага да се стимулира имунната система на организма и да се поддържа здравословно тегло.

 

7. Намалява бръчките

 

Кокосът не е само за готвене - той има чудесно хидратиращо лечение за кожата. Той поддържа съединителната тъкан на кожата здрава, която предотвратява увисването и бръчки. Нанесете кокосово масло директно върху кожата си, за да омекоти появата на фини линии или може да го използвате всеки ден на лицето и тялото за здравословен блясък. Бъдете сигурни, че използвате необработено кокосово масло, без добавки.

 

8. Готвене на висока температура

 

Тъй като кокосово масло е източник на средно-верижни мастни киселини, това позволява готвенето на по-висока температура, отколкото повечето полиненаситените или мононенаситените мазнини. Ако ще подготвяте рецепти, които изискват готвене на високи температури трябва да се помисли за кокосовото масло като източник на мазнина. За разлика от маслиново масло, което ще се окисли при високи температури и ще създава свободни радикали.

 

 Източници:

1. www.ahealthyview.com.au

2.http://www.bodyandsoul.com.au/

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.