
Цвеклото е кореноплодно растение от семейство Amaranthaceae-Chenopodiaceae. произхожда от дивото цвекло, разпространено по Средиземноморското крайбрежие.
Ще ви запознаем с три вида цвекло:
- Кръмното цвекло – то, е двугодишно растение. Първата година образува – кореноплод, а през втората – семена.
- Червено цвекло – кореноплоден зеленчук. Консумира се както кореноплода така и листата.
- Захарно цвекло – кореноплодно растение. От него се произвежда захар.
Консумира се предимно кореноплодите и рядко листата.
Ползи за здравето:
- Съдържа витамини и минерали;
- Имат антиоксидантни ползи;
- Имат противовъзпалителни ползи;
- Подпомага сърдечно-съдовата система;
- Превенция от ракови болести;
- Подпомагат храносмилането;
- Предпазва от диабет;
- Подпомага детоксикацията;
- Предпазва от анемия;
- Подпомага паметта;
- Стабилизира кръвното налягане.
Странични ефекти:
- Оцветяване на урината
Хранителен профил:
Цвекло 1 порция 180 гр. Калории: 74,80 |
||||
Хранителни вещества |
Количество |
DRI / DV (%) |
||
Протеин |
2,86 гр. |
5,72 |
||
Въглехидрати |
16,93 гр. |
7,52 |
||
Мазнини |
0,31 гр. |
0,00 |
||
Диетичните фибри |
3,40 гр. |
13,60 |
||
Калории |
74,80 |
4,16 |
||
Хранителни вещества |
Количество |
DRI / DV (%) |
Хранителна плътност |
Здравословен хранителен рейтинг |
Фолат |
136,00 мкг. |
34,0 |
8,2 |
Отлично |
Манган |
0,55 мг. |
27,5 |
6,6 |
Много добър |
Калий |
518,50 мкг. |
14,8 |
3,6 |
Много добър |
Мед |
0,13 мг |
14,4 |
3,5 |
Много добро |
Фибри |
3,40 г. |
13,6 |
3,3 |
Добър |
Магнезий |
39,10 мг |
9,8 |
2,4 |
Добър |
Фосфор |
64,60 мг |
9,2 |
2,2 |
Добър |
Витамин С |
6,12 мг |
8,2 |
2,0 |
Добър |
Желязо |
1,34 мг |
7,4 |
1,8 |
Добро |
Витамин B6 |
0,11 мг |
6,5 |
1,6 |
Добър |
Световен рейтинг на здравословните храни |
Правило |
|||
Отличен |
DRI / DV> = 75% или плътност> = 7.6 И DRI / DV> = 10% |
|||
Много добро |
DRI / DV> = 50% или плътност> = 3.4 и DRI / DV> = 5% |
|||
Добър |
DRI / DV> = 25% или плътност> = 1.5 и DRI / DV> = 2,5% |
Съвети за подготовка и готвене:
Сока на цвеклото боядисва, така че препоръчваме при подготовката му ползвайте ръкавици. Ако се нацапате при готвене, натрийте малко лимонов сок.
Може да консумирате цвеклото като:
- Можете да го настържете на салата или го добавите за вкус към супата.
- Мариновайте задушено цвекло с лимонов сок, зехтин екстра върджин и с пресни билки.
Ето и нашите предложения:
- Сладки картофи с цвекло
- Топла салата от цвекло
За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook. Благодаря ви!